دوست دارید صاحب سگی باشید که ریشه سلطنتی داره؟ سگ پیکینیز بین انواع نژاد سگ یه جورایی شاهزاده محسوب میشه. خواستگاه این سگ، دربار امپراطوریهای چینه و از لای پر قو اومده. این مسئله رو نه تنها میتونید توی تاریخچهش که در ادامه مقاله «معرفی سگ پیکینیز» گفتیم بخونید، بلکه وقتی به سرپرستی بگیریدش، از تک تک رفتارها و اخلاقیاتش میتونید متوجه بشید که این سگ زمانی روی سرِ چینیها حلوا حلوا میشده.
همه چیز در مورد سگ پیکینیز از جمله تاریخچه، ویژگیهای ظاهری و اخلاقی، تربیتپذیری، شرایط نگهداری سگ و کلی دانستنی دیگه درباره نژاد پیکینیز رو در این مقاله از «بیشتر بدانید؛ شعبه بلاپت» یاد میگیرید.
معرفی تاریخچه سگ پیکینیز؛ سگِ شاهزاده!
پیکینیز، این سگ عروسکی با موهای بلند و ابریشمی، نژادی کهن و اصیله که ریشه در تاریخ چین داره. قدمت این نژاد به بیش از 2000 سال میرسه و در طول این دوران، فراز و نشیبهای زیادی رو تجربه کرده.
افسانهها میگن که پیکینیز از جفتگیری یک شیر و یک میمون به وجود اومده! (به حق چیزهای ندیده و نشنیده!) اما شواهد علمی نشون میدن که این نژاد از نژادهای سگهای کوچیکتر موجود در چین تکامل پیدا کرده و به مرور زمان، با انتخاب و پرورش هدفمند، به شکل امروزی خودش دراومده.
پیکینیز، خط قرمز درباریان و سلطنت!
در طول تاریخ چین، پیکینیزها به عنوان سگهای دستآموز و یار غار امپراطورها، شاهزادگان و اشرافزادهها نگهداری میشدن. این سگها به دلیل جثه کوچیک، موهای بلند و ابریشمی و ظاهری خاص خودشون، موردعلاقه درباریان بودن و به عنوان نمادی از ثروت، قدرت و مقام صاحبانشون محسوب میشدن. نگهداری از پیکینیزها در انحصار طبقه حاکم بود و افراد عادی حق نگهداری از اونها رو نداشتن. (چه بخیل!)
امپراطورهای چین به شدت از پیکینیزها محافظت میکردن و به ندرت اجازه میدادن از قصر امپراطوری خارج بشن. صادرات این نژاد از چین ممنوع بود و تا زمان جنگ تریاک در سال 1860، این نژاد برای دنیای غرب ناشناخته بود. (پدر و مادرای ما ازمون اینجوری مراقبت نمیکردن. 😂)
ورود به دنیای غرب
در جریان جنگ تریاک، سربازان بریتانیایی به قصر امپراطوری در پکن یورش بردن و اونجا تعدادی پیکینیز رو کشف کردن. این سگها به عنوان غنیمت جنگی به انگلستان برده شدن و به ملکه ویکتوریا و سایر مقامات اهدا شدن. این اتفاق منجر به معرفی سگ پیکینیز به دنیای غرب و آغاز محبوبیت این نژاد شد. (درسی که از خوندن تاریخچه پیکینیز میگیریم اینه که بخیل نباشیم. 🙂 )
با افزایش علاقه به پیکینیز در انگلستان، افراد بیشتری شروع به قاچاق این سگها از چین کردن. در اواخر قرن نوزدهم، پیکینیز در نمایشگاههای سگ به نمایش گذاشته شد و باشگاههای نژادی برای این نژاد تاسیس شدن.
محبوبیت پکنیز به سرعت به سایر نقاط جهان هم رسید. در ایالات متحده، اولین پیکینیز در سال 1906 در باشگاه سگ آمریکا به ثبت رسید و در سال 1909 باشگاه پیکینیز آمریکا تاسیس شد.
امروزه پکنیز یکی از محبوبترین نژادهای سگ در جهانه و در بین 155 نژاد ثبت شده توسط AKC، رتبه 49 رو داره.
ویژگیهای سگ پیکینیز: ظاهری
سگ پیکینیز پوزه کوتاهی داره که نفس کشیدن توی هوای مرطوب و گرم رو براش سخت میکنه؛ همچنین باعث میشه توی خواب خرخر کنه و در کل خواب بیسروصدایی نداشته باشه. سگهای پیکینیز چشمهای درشت و دماغ Vشکل دارن. موهای بلند، دولایه و صافی دارن که از دور ممکنه لخت به نظر بیاد؛ اما وقتی لمسش کنید متوجه میشید که یک میزان زبری داره.
اسکلتبندی بدن سگهای پیکینیز جوریه که باعث میشه این سگها موقع راه رفتن استایل بامزهای داشته باشن و شبیه مدلها روی فرش قرمز، راه برن. به هر حال این ریشهی شاهزادهگونه پرورش یافتن باید یه جا خودش رو به رخ بکشه دیگه. جونمون براتون بگه که، سگهای پیکینیز حدودا بین 3 تا 6 کیلوگرم وزن و 15 تا 23 سانتی متر قدشونه.
شاید براتون جالب باشه بدونید که به پیکینیزها سگ آستینی میگن. علتش هم اینه اون زمانی که پیکینیزها در امپراطوریهای چین برای خودشون پادشاهی میکردن، وزنشون کمتر از 6 پوند (حدودا 3 کیلوگرم) بود. از طرفی حتما توی فیلم و سریالهای چینی لباسهای سنتی این کشور رو دیدید که آستینهای بلند و گشادی دارن. معمولا چینیهای قدیم که این لباسها رو به تن داشتن، دوتا دستشون رو جلوی خودشون نگه میداشتن و انگشتهاشون رو بهم حلقه میکردن و راه میرفتن؛ به همین خاطر آستینهاشون حکم جیبِ پت و مت رو براشون داشت و میتونستن هرچیزی بخوان توش مخفی کنن. حالا سگهای پیکینیز یکی از همین چیزهایی بوده که خانمهای چینی توی آستینهاشون قرار میدادن و باهاشون میرفتن دوردور؛ به همین دلیل هم بهشون میگن سگ آستینی.
ویژگیهای سگ پیکینیز: اخلاقی
سگ پیکینیز ممکنه از دور یکم خنگطور به نظر بیاد، منتها فقط از دور!
اما از نزدیک اگر بخوایم بهتون بگیم، سگهای پیکینیز تحت تاثیر فضایی که توش بودن، وقار سلطنتی و یک سیس خود بزرگبینی دارن و اعتماد به نفسشون لایه اوزون رو دچار گسستگی کرده. پیکینیزها عقیدهشون اینه: احترام بذار تا احترام ببینی؛ بنابراین اگر میخواید احترام شما رو نگه داره باید بهش احترام بذارید. شاید به جثهشون نیاد ولی در مقابل سگهایی از نژادهای بزرگتر از خودشون به هیچ وجه اعتماد به نفس و روحیهشون رو از دست نمیدن و مبارزهطلبی میکنن.
سگ سرسخت و شجاعیه و با وجود این صفاتی که تا الان بهتون گفتیم، مهربون، سرزنده، خوش اخلاق و به شدت اجتماعیه. به شدت به صاحبش وفاداره و ازش محافظت میکنه. نسبت به حضور غریبهها حساسه، باهاشون کنار نمیاد و اگر غریبه ببینه هشدار میده؛ بنابراین علی رغم ظاهر ریزه میزهش به درد نگهبانی هم میخوره.
همه چیز در مورد سگ پیکینیز: تربیتپذیری و آموزش
تو دنیای سگها، بعضی نژادها مثل یه دانشآموز زرنگن که همه چی رو زود یاد میگیرن. مثلا بهشون میگی بشین، سریع میشینن، چون میدونن که اگه حرف گوش کنن، جایزه میگیرن. آموزش دادن به این سگها هم برای خودشون و هم برای صاحب سگ راحتتر و لذت بخشتره.
اما از اون طرف، بعضی سگها برای یاد گرفتن به زمان بیشتری احتیاج دارن. باید باهاشون صبور باشید و تمرین رو چند بار تکرار کنید تا بالاخره یاد بگیرن؛ به همین خاطره که مهمه روش آموزش رو با توجه به اخلاق و روحیات هر سگ انتخاب کنید.
این سختگیری به معنی کمهوش بودن سگ نیست، بلکه بعضی نژادها ذاتا مستقلتر هستن؛ مثل نژاد پیکینیز. اونها شخصیت مستقل و لجبازی دارن. این روحیهی استقلال در پیکینیزهای سلطنتی یک ویژگی خاص و باارزشه؛ ولی وقتی پای آموزش فرمانهای اولیه به میون میاد، ممکنه چالشهایی ایجاد کنه؛ چون اونها عادت دارن خودشون فکر و عمل کنن و به همین دلیل ممکنه تو یادگیری فرمانها کمی کند باشن؛ و سرِ همین موضوع هم آموزش دادن بهشون به صبر و درک بیشتری از طرف صاحبشون نیاز داره. پس اگه صاحب پیکینیز هستید، ناامید نشید! فقط کافیه باهاش با ملایمت و البته جدیت رفتار کنید.
چند نکتهی مهم برای آموزش سگ پیکینیز:
- چیزی رو بهشون دیکته نکنید: موقع آموزش دادن به این سگ به گونهای رفتار کنید که انگار انجام اون کار همون چیزیه که خود سگ میخواد انجام بده و نه اون چیزی که شما انتظار دارید انجام بدن. پیکینیزها باید حس کنن حرف حرف خودشونه و کسی چیزی رو بهشون دیکته نمیکنه.
- تمرینهای کوتاه و با انرژی داشته باشید: پیکینیزیها حوصلهشون زود سر میره. به جای اینکه بخواید طی یک جلسه طولانی کلی چیز بهشون یاد بدید، چند جلسه کوتاه توی طول روز داشته باشید.
- از تشویقیهای خوشمزه استفاده کنید: کدوم سگی با یه تیکه گوشت مرغ خوشمزه مخالفت میکنه؟ هیچ کس حتی سگی مثل پیکینیز. با تشویقیهای هیجانانگیز به پیکینیزها انگیزه بدید.
- باهاش حرف بزنید: شاید باورتون نشه، ولی حرف زدن با سگها خیلی روشون تاثیر داره. برای این کار نیازی به تواناییهای حضرت سلیمان ندارید. با زبون خودتون، با لحن ملایم و آروم باهاش حرف بزنید و وقتی کار خوبی انجام میده، تشویقش کنید.
- ثابت قدم باشید: اگه یک روز به پارس کردنش توجه نکنید و روز دیگه به این خاطر دعواش کنید، گیج میشه. تو رفتارتون باهاش ثابت قدم باشید تا بفهمه چی درسته و چی غلطه.
شرایط نگهداری سگ پیکینیز
سگهای پیکینیز خیلی خوب خودشون رو با شرایط زندگی آپارتمانی وفق میدن. نگهداری سگ پیکینیز به هیچ وجه کار حضرت فیل نیست و راحته. به شدت اخلاق خوبی دارن. از اینکه توی خونه تنها باشن نمیترسن و دچار اضطراب جدایی نمیشن. البته باید این نکته رو مورد توجه داشته باشید که اضطراب جدایی اکثر مواقع اصلا ربطی به این نداره که اون سگ از چه نژادی هست؛ بلکه به نحوه تربیت شما مربوطه. اگر سگ رو درست تربیت کنید، هیچ وقت دچار اضطراب جدایی نیست.
اصلیترین موردی که باید در نگهداری سگ پیکینیز و هر سگ دیگهای مثل سگ ژرمن شپرد رعایت کنید اینه که چک آپها و تزریق واکسنهاش رو دقیقا مطابق با برنامه و زمانبندی از قبل مشخص شده انجام بدید. در زمینه شرایط نگهداری سگ پیکینیز، خوبه بدونید که پیکینیزها با هوای سرد و سرما رابطه خیلی خوبی دارن و راحت باهاش کنار میان؛ اما به خاطر موهای بلند و پر و پیمون و نوع خاص پوزهشون، اصلا از هوای گرم خوششون نمیاد.
مورد بعدی بحث نگهداری از موی این سگه. همچنان که توی بخش ویژگیهای سگ پیکینیز هم بهش اشاره کردیم، سگهای این نژاد موهای بلند و دو لایهای دارن که باعث میشه در این زمینه به مراقبت زیادی نیاز داشته باشن. پیکینیزها به صورت فصلی موریزی دارن. با توجه به این نکته، اگر زیبایی ظاهری سگتون براتون مهمه و دلتون نمیخواد شبیه پشمک حاج عبدالله بشه، باید یه کوچولو به خودتون زحمت بدید و هفتهای یک ساعت موهاش رو شونه کنید؛ اینطوری موهای اضافهی سگ ازش جدا شده و نمدی نمیشن. نمدی شدن موهای پیکینیز جدا از اینکه از زیباییش کم میکنه، یک خاک به شدت حاصلخیز برای رشد کک و کنهست. علاوه بر شونه کردن، حمام کردن رو هم جزو برنامهی هفتگی سگتون بذارید تا موهاش همیشه آمادهی مهمونی رفتن باشن.
درباره ناخنهای پیکینیز باید بگیم که مثل هر سگ دیگه باید مرتب کوتاه بشن. برعکس ما آدمها که از ناخن بلند خوشمون میاد، برای سگها مایه اذیت و آزاره.
پوست پیکینیزها چروکی زیاد داره؛ به همین دلیل هم نسبت به سایر نژادها بیشتر به مراقبتهای پوستی احتیاج داره. باید دائم حواستون باشه چروکهای صورت سگ رو تمیز نگه دارید تا به بیماریهای پوستی مثل عفونت، خارش و درماتیت پوستی مبتلا نشه.
آیا میشه سگ پیکینیز رو با کودکان تنها گذاشت؟
در کل پیکینیزها رابطه خوبی با بچهها (مخصوصا اگر بزرگسال باشن) دارن؛ با این حال چون خیلی این سخن از سعدی که “به جز کِشتهی خویشتن نَدرَوی” رو قبول دارن، اگر کودکی با خشونت باهاشون رفتار کنه، خشونت برداشت میکنه؛ پس اگر توی خونه بچه کوچیکی دارید بهتره که با این سگ تنهاش نذارید و حواستون به رابطهشون باشه تا یه وقت بهم دیگه آسیب نزنن و باعث آزار هم نشن.
رابطه پیکینیز با بقیه حیوانات چطوره؟
پیکینیزها هر جا برن فکر میکنن اونجا قلمرو خودشونه. اونها سیس پادشاهی دارن و دلشون میخواد تمام توجهات اعضای خونه فقط و فقط به خودشون باشه. از قدیم هم که گفتن دو پادشاه در یک اقلیم نمیگنجند؛ پس کاملا مشخصه که این نژاد با سگهای دیگه رابطه چندان خوبی نداره و اگر توی خونه سگ دیگری دارید و میخواید پیکینیز هم بیارید، پیشنهاد میکنیم دست نگه دارید و یکم به عواقبش فکر کنید. جدا از سگ، اگر حیوون دیگهای هم توی خونه دارید، باید این نکته رو مورد نظر داشته باشید که پیکینیزها به شدت شامه قویی دارن و عشق شکارن. کلا این سگ تجلیِ حیوانیِ ضرب المثل “فلفل نبین چه ریزه بشکن ببین چه تیزه” هست. هر چیزی که ازش انتظار ندارید رو ممکنه توش ببینید.
همه چیز در مورد سگ پیکینیز و تغذیهش
اول از همه، مقدار غذای سگ پیکینیز شما بستگی به جثه، سن، تحرک و میزان سوخت و سازش داره. همونطور که آدما با هم فرق دارن، سگها هم شبیه هم نیستن.
دومین نکته مهم، کیفیت غذای خشکیه که میخرید. اگر تا اینجای مطلب همراه ما بوده باشید الان دیگه میدونید که پیکینیزها توی پر قو بزرگ شدن تا به دست ما رسیدن؛ بنابراین در خرید غذای خشک، اصلا نباید دستتون به کیفیتِ کم بره و باید غذاهای با کیفیت بالا رو براش تهیه کنید. هر چی غذای خشک سگ باکیفیتتر باشه، حجم کمترش، سگ پیکینیز شما رو سیر میکنه؛ یعنی اگر بخوایم با مثال براتون توضیح بدیم، گاهی 200 گرم غذای باکیفیت ممکنه برای سگ کافی باشه و تمام مواد مورد نیاز بدنش در طول روز رو تامین کنه؛ در حالی که اگه همون مقدار یا حتی بیشترش رو از غذای بیکیفیت بدید، نه براش کافیه و نه نیازهای تغذیهایش رو برآورده میکنه. برای اینکه سگ پیکینیزتون رو روی فرم نگه دارید، روزی دوبار (صبح و عصر) بهش غذا بدید و مقدار اون رو هم اندازه بگیرید.
ابتلا به چه بیماریهایی، سگ پیکینیز رو تهدید میکنه؟
پیکینیزها به طور کلی سگهای سالمین، اما خب مثل همه نژادهای دیگه، اونا هم مستعد ابتلا به بیماریهای خاصی هستن. لزوما قرار نیست همه پیکینیزها به این بیماریها دچار بشن ولی اگه قصد نگهداری از این نژاد رو دارید، لازمه که با این بیماریها آشنا باشید.
اگه توله سگ پیکینیز میخرید، حتما اون رو از جای معتبری خریداری کنید که گواهی سلامت پدر و مادر توله رو بهتون نشون بده. این گواهینامهها نشون میدن که سگ برای بیماریهای خاص مورد آزمایش قرار گرفته و سالم بوده.
به طور کلی شایعترین بیماریهای که سگهای این نژاد ممکنه بهشون مبتلا بشن به همراه نشونههاشون، شامل موارد زیر هستن:
- دررفتگی مفصل کشکک: لنگیدن، راه رفتن غیرطبیعی، درد
- سندروم براکی سفالیک: تنفس دشوار، خرخر، سرفه، غش، کمبود تحمل ورزش، گرم شدن بیش از حد
- آب مروارید: کاهش بینایی، ابری شدن چشم
- شکاف کام: مشکلات تغذیه، عفونت گوش، مشکلات دندانی
- نهانبیضگی: خطر ابتلا به سرطان بیضه
- مژههای اضافی: تحریک چشم، قرمزی، پلک زدن بیش از حد
- مژههای نابجا: تحریک چشم، زخم قرنیه، درد
- انتروپیون: تحریک چشم، قرمزی، ترشح چشم
- درماتیت چین و چروک: قرمزی، زخم، بوی بد، عفونت
- هیدروسفالی: افزایش حجم سر، تشنج، راه رفتن غیرطبیعی، مرگ
- خشکی چشم: چشم خشک، قرمزی، خارش، درد
- بیماری دریچه میترال: خستگی، تنفس دشوار، سرفه، تجمع مایع در ریه ها
- آتروفی پیشرونده شبکیه: کاهش بینایی تدریجی، نابینایی
- سندرم کراتوکنژنکتیویت تماسی: قرمزی چشم، افزایش اشک، زخم قرنیه، درد
- بیماری دیسک بین مهرهای: درد، ضعف، فلج
- سیرنگومیلی: درد گردن، ضعف اندام، راه رفتن غیرطبیعی، فلج
نگرخید دوستان! درسته تعدادشون زیاده؛ ولی قرار نیست همهی سگهای پیکینیز به این بیماریها مبتلا باشن. وظیفهی ما آگاهی بخشی به شماست؛ پس هدفمون از معرفی این بیماریها صرفا اینه که شما به عنوان سرپرست از وجود این عارضهها و نشونههاشون آگاهی داشته باشید، تا اگر زمانی خدای ناکرده سگتون به هر کدوم مبتلا شد، بتونید قبل از اینکه دیر بشه نسبت به درمان به موقع اقدام کنید.